Independent buying guidance · US editionHow we work
Gearjury
All categories
All categories
Best picksGood Meat Thermometers for Every Kind of Cook
Best picksBest WiFi Extenders: Which Range Extender Should You Buy?
Best picksBest Dash Cams for Cars in 2026
Best picksBest Radar Detectors for Cars: Models Compared
Best picksGood Winter Gloves for Cold Weather: Five Useful Picks
Best picksBest Headlamps: Six Lights Compared for Different Uses
Best picksTop 10 Best Battery-Powered Weed Eaters for Different Yards
Best picksBest Portable Air Coolers for Patios, Workshops and Small Spaces (2026)
Best picksBest Air Purifier for Bedroom in the US: Quiet Models Compared
United StatesEnglish

Category hub

Is a Radar Detector Legal in NY? New York Rules Explained

New York law restricts radar and laser detectors in certain heavier vehicles. The rule turns on vehicle ratings and commercial use, so check the statute against your vehicle.

Radar detector legal in NY is a question answered by New York Vehicle and Traffic Law § 397-a. The statute prohibits using a radar or laser detector in a motor vehicle with a gross vehicle weight rating above the stated threshold, and applies a lower threshold to commercial vehicles. For passenger vehicles below those limits, this section does not state a general ban; check other applicable rules and the exact equipment.

Is a Radar Detector Legal in NY? New York Rules Explained

Rules and how they work

4

How-to guides

4

Common questions

Questions before you buy

Are radar detectors legal in New York?

New York Vehicle and Traffic Law § 397-a prohibits their use in vehicles above the statutory weight ratings. It does not set out a blanket prohibition for every passenger vehicle.

Can you have a radar detector in a commercial vehicle in NY?

The statute applies to commercial vehicles with a gross vehicle weight rating above its stated commercial threshold. The presence of an operable, powered detector is presumptive evidence of use under the provision.

Does New York law cover laser detectors too?

Yes. Section 397-a names both radar detectors and laser detectors in the covered vehicles.

Can police take a radar detector in New York?

Section 397-a says it does not authorize seizure or forfeiture of a detector unless another law provides otherwise. Read the full current statute for the applicable context.